logo

UNIFIL de posten

Home TERUG

Post 7.14: HQ

Locatie:
HQ was gelegen aan de hoofdweg door Haris.

Functie
HQ Dutchbatt

Bezetting:
Bataljonsstaf.

Beschrijving/huisvesting:
HQ was gevestigd in een villa van twee verdiepingen, gelegen in een grote tuin, tegen een helling. De benedenverdieping huisvestte opslag en ondersteunende diensten. Op de eerste verdieping was de staf gevestigd.
Aan de noordzijde was de officiersmess, eerst gevestigd in een tent, later in een prefab.
Op het terrein van HQ was maar een beperkt aantal mensen gehuisvest. De meeste officieren sliepen in andere huizen in het dorp. Van het ondersteunende personeel was ook maar een beperkt deel op HQ zelf gehuisvest.
Aan de straatkant was een slagboom met een bord boven de inrit. Later werd direct aan de7.14 HQ unifil straat een wachthokje gemetseld.

Geschiedenis

Voor Dutchbatt:
Het gebouw was al bij Frenchbatt in gebruik als hoofdkwartier.

Dutchbatt/Dutchcoy:
Op 14 maart 1979 werd in HQ de gebiedsverantwoordelijkheid door de Fransen overgedragen. Vanaf dat moment, tot aan het vertrek van Dutchbatt was de bataljonsstaf gevestigd op HQ.

Na Dutchbatt/Dutchcoy
Bij het vertrek van Dutchbatt werd Haris onderdeel van de AO van Irishbatt. Het is niet bekend of HQ bij de Ieren nog een functie kreeg.

Nu (vanaf 2010):7.14 HQ unifil
HQ is vrij te betreden. Het gebouw is vervallen, maar niet bouwvallig. Zo te zien is, na het vertrek van de Nederlandse bataljonsstaf weinig tot niets meer veranderd in het 7.14 HQ unifilgebouw. De muren in de OPS-room hebben nog dezelfde kleur (VN-blauw) als toen de bataljonsstaf er haar werk verrichtte.
(Foto's uit 2010: Bert Meijer)

Foto links: ops-room


7.14 HQ unifil
Foto links: doorkijkje vanuit kamer bataljonscommandant.
7.14 HQ unifil
Foto rechts: plek officiersmess.


Bezoekmogelijkheden:
HQ kan (situatie mei 2010) worden betreden.

TERUG