logo

UNIFIL de posten

Home TERUG

Post 7.1A (1)

7.1 area unifil
Naam: onbekend

Locatie:
Oorspronkelijk positie: landzijde van de kustweg, aan de uiterste zuid-westpunt van het Unifil-gebied. Zie voor de opvolger van deze post: 7.1A(2)

Functie: Permanent roadblock ter controle van al het verkeer dat via de kustweg het Unifil-gebied in ging.

Bezetting: De bezetting van 7.1A is afkomstig van het peloton dat is gelegerd op 7.18 en heeft een sterkte van ca. 10 man.

Subposten/roadblocks: geen

7.1A 1983 Post 7.1A in 1983 (foto: Roel van Essen/ Peter Puijk)
7.1A wachtkotjeHet wachtkotje van 7.1A7.1A 2010 Unifil
Locatie post 7.1A in 2010Geschiedenis:
Voor Dutchbatt
Dutchbatt neemt de post over van Frenchbatt op 14 maart 1979.
Uit de Franse tijd dateert nog een uitgebreid mijnenveld dat de rugzijde van de post beveiligd. Omdat de bemanning in geval van nood een 'achterdeur' wil hebben om zich terug te trekken, wordt in de loop van 1979 met ondersteuning van het Franse geniebataljon m.b.v. 'bangalore-torpedo's' een pad door het mijnenveld gesprongen. Dat gaat overigens iets te enthousiast, met als gevolg dat het aggregaat-hok het met een muur minder moet doen.
Bij de Israëlische invasie van 1982 wordt het roadblock aan de kant geschoven door Israëlische tanks (echter wel met een kapotte track als gevolg). Vanaf dat moment heeft de post nog slechts een symbolische functie.
Enkele honderden meters zuidelijker aan de kustweg, in de bocht van de weg naar Buyout as-Sayyid, ligt al een poosje het DFF-checkpoint Charlie. In de loop der jaren, vooral na de Israëlische invasie, breidt 'Charlie' zich steeds verder uit. Uiteindelijk worden de aarden wallen van 'Charlie' zo ongeveer het grondgebied van 7.1A op geduwd. (De bovenste foto laat, naast 7.1A, ook 'Charlie' zien.)
In verband met het toenemde aantal (zelfmoord)aanslagen op 'Charlie' wordt in 1985 besloten 7.1A te verplaatsen.
In één enkele dag worden bezetting en materiaal verplaatst naar een nieuwe locatie, enkele honderden meters noordelijk en aan de zeezijde van de kustweg. Bij het vertrek wordt de bebouwing op de oude post 7.1A in brand gestoken, om te voorkomen dat deze in gebruik kan worden genomen door de DFF. Op de nieuwe locatie wordt nog korte tijd dienst gedaan in tenten. De nieuwe post wordt op deze website aangeduid met 7.1A (2). Deze post blijft in gebruik bij Dutchcoy tot aan de definitieve terugtrekking.

Na Dutchbatt/Dutchcoy
Net als de hele kuststrook wordt ook 7.1A in 1985 overgedragen aan de Fiji's. De post krijgt daarbij nummer 1.26. In ieder geval vanaf 2000 wordt 1.26 sterk uitgebreid.
Vanaf die datum is het de thuisbasis van een Ukrainse geniecompagnie.
In 2003 of 2004 wordt 1.26 een Ghanese observatiepost, om in 2007 of 2008 bataljons-HQ te worden van het tweede Italiaanse bataljon, een tankeenheid.

Nu (vanaf 2010)
Van de oorspronkelijke post 7.1A (zowel de oude als de nieuwe locatie) is niets overgebleven.

Bezoekmogelijkheden
De oude positie van 7.1A kan worden bezocht, hoewel het niet mogelijk is om aan de hand van aanwijzingen in het veld vast te stellen waar de post exact heeft gelegen.
De foto rechtsonder laat de oorspronkelijke locatie van 7.1A zien. De post heeft ongeveer op de plek van het schuurtje gelegen.
De nieuwe locatie (7.1A(2) kan vrijwel zeker niet worden betreden.